Back to top

Μήνυμα του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. για την επόμενη ημέρα

06/04/2020

 

Περισσότερο σήμερα από ποτέ, ο κοινωνικός διάλογος αναδεικνύεται σε βασική συνιστώσα της Επόμενης Μέρας και δικλείδα ασφαλείας για την ενίσχυση της ίδιας της Δημοκρατίας. Βέβαια η διαχείριση της κρίσης που ανέκυψε από την ταχύτατη εξάπλωσή του ιού COVID-19, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την άμεση προστασία της δημόσιας υγείας, γεγονός που ξεπερνάει την συνήθη λειτουργία του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου. Οι περιορισμοί και τα επιστημονικώς απαραίτητα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν ευρεία αποδοχή. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας έχει όμως υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αποδίδεται από το Σύνταγμα και να διαμορφώσει τις αναγκαίες συναινέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την μείωση των επιπτώσεων της κρίσης: στην αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υποδομές.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές για την χώρα μας, η οποία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση. Τα πρώτα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, αποτελεσματικά για την υγεία αλλά και σημαντικά για την ενίσχυση και την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται είναι θετικά. Η επομένη όμως μέρα σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όπως το χθες. Σίγουρα θα χρειασθούν πολλά περισσότερα μέτρα στο μέλλον, οριζόντια αλλά και εξειδικευμένα, που είναι συνδεδεμένα όχι μόνο με την οικονομία αλλά και με την ίδια μας την ζωή και την ποιότητα του πολιτισμού μας. Μέτρα που θα είναι στα όρια αντοχής της οικονομίας, του κράτους δικαίου, των ατομικών δικαιωμάτων. Μέτρα που είναι σημαντικό να έχουν την ευρύτερη δυνατή στήριξη και συναίνεση.

Η νέα διοίκηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - που είναι επείγον να αναδειχθεί μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες - με την στήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, πρέπει να αναδείξει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την δυναμική επανεκκίνηση του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου, ώστε να ανταποκρίνεται στην ταχύτητα των εξελίξεων και στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Στο ενδιάμεσο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο. Εύχομαι σε όλους μας υπομονή, εγρήγορση, αισιοδοξία και να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες για την υγεία - δημόσια και ατομική.