Back to top

Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε. για τη Γνώμη Πρωτοβουλίας για το δημογραφικό πρόβλημα με τη συμμετοχή της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

17/05/2024
Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γνώμη Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) προκειμένου να εκφράσει Γνώμη Πρωτοβουλίας για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γιάννης Πάιδας, συμμετείχε με παρέμβασή της η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας εμφανίζει συνεχή μείωση από το 2010 και μετά, με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο των δημογραφικών δεικτών από τους μέσους εθνικούς όρους.

Η Γνώμη της Ο.Κ.Ε. επικεντρώνεται στα δύο κεντρικά ζητήματα της δημογραφικής αλλαγής που αφορούν στη βάση και στην κορυφή της ηλικιακής πυραμίδας: την «υπογεννητικότητα» και τη γήρανση του πληθυσμού. Προτείνονται δε μέτρα που μπορούν, σύμφωνα με την Ο.Κ.Ε., να συντελέσουν στην ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού και της γήρανσης, καθώς και στην απόκτηση του επιθυμητού πλήθους παιδιών που θα ήθελε κάθε οικογένεια, χωρίς η απόκτηση παιδιών να αποτελεί παράγοντα μείωσης του επιπέδου της ποιότητας ζωής και λόγο αύξησης του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι προτάσεις της Ο.Κ.Ε. ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες:

-Ενίσχυση των γεννήσεων και στήριξης της οικογένειας με οικονομικά μέτρα και κυρίως με μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.

-Ενίσχυση του δυναμικού κλάδου της λεγόμενης «λευκής οικονομίας» (white economy).

-Μέτρα μέριμνας και παρότρυνσης με ιδιαίτερα κίνητρα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για την εφαρμογή μέτρων συμφιλίωσης προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους.

-Ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για γονείς και στήριξη της παιδείας στην κατεύθυνση της θετικής γονεϊκότητας.

-Βελτίωση της ποιότητας της μεταγεννητικής φροντίδας.

-Ειδικά μέτρα μέριμνας για τις πολύτεκνες οικογένειες και ενίσχυση των τριτέκνων οικογενειών.

-Ειδικά προγράμματα για προώθηση των αντιλήψεων υπέρ της οικογένειας και των θετικών επιπτώσεων της σε περιόδους κρίσεων.

-Ειδικά κίνητρα για την απόκτηση παιδιών σε νεαρές ηλικίες (ηλικιακό bonus).

-Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση για τις δημογραφικές πολιτικές.

-Δημιουργία προϋποθέσεων για επανακατοίκηση της υπαίθρου.

-Κοινωνικά δίκαιες μεταβάσεις στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

-Ενίσχυση του προγράμματος της Κοινωνικής Κατοικίας.